CD

lees meer

Korrie de Vet gelooft in zingeving

Korrie de Vet: 'De metafoor van 'op je matje staan' is door de jaren heen al door heel veel mensen begrepen en maakt hun leven lichter.

'Pas geleden is het boek ‘het matje. Zingevingsfitness’ verschenen. Het is geschreven door Tom Kniesmeijer en Korrie de Vet.  Vrijdag 16 december houden zij in boekhandel Van Pampus in Amsterdam een presentatie van hun boek. Nu licht de in Baarle geboren Korrie de Vet alvast tien tipjes van de sluier op.

1. Wat voor werk doet u?
"Ik ben sinds 1988 holistisch massage therapeut, docent en zingever. Ik heb dertien jaar lesgegeven op Holos, Academie voor massage, in Utrecht. Tevens heb ik een eigen bedrijf onder de naam Foreverybody.
Ik geef individuele sessies, relatiesessies, supervisie, familie-opstellingen, jaartraining.
In feite steun ik mensen in hun zoektocht om onafhankelijk en zelfstandig te leren leven.

2. Waar komt u vandaan en waar woont u?
"Ik ben geboren in Baarle-Nassau in 1955, heb in Breda gewoond van 1976 tot 1981 en woon sindsdien in Amsterdam."

3. Uw nieuwe boek heet 'Het matje'. Wat bedoelt u met het matje?
"De metafoor van Het Matje is ontstaan tijdens mijn lesgeven, om uit te leggen wat de holistische visie inhoudt. Het is spelenderwijs ontstaan. Wanneer je werkt vanuit de holistische visie wil je mensen leren hoe ze zelfstandig in het leven kunnen staan, hoe ze om kunnen gaan met gezondheid en ziekte, relaties of alleen door het leven gaan, werk of werkloosheid, kortom met het leven zelf.

En wie kent niet de uitdrukking 'op het matje geroepen worden'? Als iemand jou op het matje roept, is je eerste reactie waarschijnlijk die van schrik: 'Wat heb ik gedaan..?!' De uitdrukking is synoniem geworden voor een bestraffing; een preek over wat je allemaal verkeerd doet en wat er van je verwacht wordt, wil je goedkeuring ontvangen. Iemand op het matje roepen heeft, eerder dan met goed of fout, te maken met het waarnemen van gedrag. En dat is een belangrijk verschil. Vragen naar het waarom gaat voorbij aan een oordeel.
Het enige wat telt op het matje, is de vraag hoe je tot je huidige gedrag gekomen bent. Wanneer iemand je op het matje roept, vraagt hij je om onderzoek te doen naar je drijfveer, je reactie op prikkels uit de omgeving, het besluit dat je op grond daarvan nam en de handeling die daar weer op volgde. En dat kan tot heldere inzichten leiden.

Iemand die echt op zijn matje staat, leeft vanuit zichzelf en kan de druk van de buitenwereld aan."
4. De ondertitel luidt: zingevingsfitness. Kunt u dit begrip toelichten?
"Hiermee bedoelen we dat je dagelijks moet oefenen, dat je dagelijks kunt stilstaan bij jezelf en dat net als bij gewone fitness door vaak te oefenen je steeds makkelijker bij jezelf blijft. De oefeningen die je kunt doen staan beschreven in het boek."

5. Welke zin geeft u zelf aan het leven?
De zin van mijn leven is het leven zelf. Contact kunnen maken met mezelf en vandaar met de mensen om mij heen en zelf voorleven hoe dat is 'op je matje staan'. "

6. Is het zoeken naar zingeving iets van deze tijd?
"Zingeving is van alle tijden natuurlijk. Mensen die nadenken over zichzelf en het leven, zijn met zingeving bezig. Zelf ben ik al heel mijn leven bezig met zingeving. In 1988 was het nog zoeken naar mensen die daar ook mee bezig waren.

Ik zat toen nog meer in de actiewereld. Nu zijn er veel opleidingen en bijeenkomsten en literatuur over zingeving. Zingeving was volgens trendwatchers de trend van 2010. Mensen hebben van nature de behoefte om zich te ontwikkelen."

7. Hoe is de wereld er volgens u aan toe?
De wereld is eraan toe zoals de mensen eraan toe zijn. Er is in mijn idee niet één wereld. Iedereen leeft in zijn of haar eigen wereld. Voor de een is het een hel en voor de ander is het een hemel. Ik denk dat de wereld spiegelt wie je zelf bent."

8. Welke mensen zouden uw boek moeten lezen?
"Het boek is geschreven voor alle mensen die op zoek zijn naar zichzelf en een zetje nodig hebben om rust te vinden.

Het is voor mensen die inzicht willen krijgen in hun eigen gedrag en dat van anderen. Voor mensen die richting willen geven aan hun eigen leven, verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen leven. Het is een breed toegankelijk boek en zowel jong als oud begrijpt de metafoor."

9. Welke boeken leest u zelf graag?
"Jarenlang heb ik boeken gelezen op het gebied van zingeving. Nu lees ik boeken zoals Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay, Zehra van Nazmiye Oral, De vader, de moeder & de tijd van Marijke Hilhorst en Vaslav van Arthur Japin. Het zijn allemaal boeken over levens van mensen."

10. Met welke boodschap zou u dit interview willen beëindigen?
"De metafoor van 'op je matje staan' is door de jaren heen al door heel veel mensen begrepen en maakt hun leven lichter. Het matje gaat over het besef dat je meer richting aan je leven kunt geven door steeds stil te staan bij je eigen waarheid en jezelf met aandacht te volgen. En dat wens ik iedereen toe."

Het boek: 'het matje'. Zingevingsfitness voor mensen die hun eigen richting willen bepalen. Door Korrie de Vet en Tom Kniesmeijer. Vormgever: Berry van Gerwen. Met cd van Hanneke Oey.
Te koop via de boekwinkel € 19,95 of bestellen via www.hetmatje.nl

Presentatie: vrijdag 16 december, 20.30 uur in boekhandel Van Pampus,KNSM-laan 303, 1019 LE Amsterdam


Dagblad De Stem

het laatste woord

adformatie